HUR FÅR MAN FRAM EN UTSTÄLLNINGS CHAMPION?


Som med dom flesta framgångar är det ett resultat av stort intresse, skicklighet, envishet, noggrannhet och lite tur :-). Man måste förstå hur en bra hund ska se ut, Hur den ska tränas, trimmas, visas och mycket mera. Med andra ord krävs en hel del utöver lyckan av att äga en fin hund. Några enkla recept finns därför inte men chanserna ökar påtagligt om man samlar erfarenhet genom att ställa ut många gånger.

HUR MYCKET KOSTAR DET


Med anmälningsavgift (ca 200-420 kr), bilparkering (20-60kr) och en utställningskatalog (ca 50-60 kr)  Entré för en person ingår i anmälningsavgiften per hund, övriga brukar få betala inträde (ca 100kr). Vanligen är det lite dyrare på större utställningar och lite billigare på mindre.
HUR HITTAR MAN MER INFORMATION OM UTSTÄLLNINGAR?


SKK eller Hundsport.


 


SKK´s utställningar samlar hundar av alla raser och delas nästan alltid upp över två dagar, vanligen lördag och söndag. Hundarna delas in i olika rasgrupper och våra Yorkshireterrier är placerade i rasgrupp 3.


 


Var noga med att kolla vilken dag som gäller för vår rasgrupp.


 


På en del utställningar är det möjligt att ställa ut hunden flera dagar i rad med nya domare och nya vinstchanser varje gång. Då går det naturligtvis lika bra att bara välja en, eller båda av dagarna, om man föredrar det.
KLASSINDELNINGAR


Valpklass

Från och med sex (6) till och med åtta (8 ) månaders ålder.


 


Juniorklass (Junkl)

Från och med nio (9 ) till och med fjorton (14) månaders ålder.


 


Unghundsklass (Ukl)

Från och med femton (15) till och med tjugofyra (24) månaders ålder.


 


Öppen klass (Ökl)

Från och med femton (15) månaders ålder.


 


Championklass (Chkl)

Från och med femton (15) månaders ålder för hund som uppnått utställningschampionat.


 


Veteranklass (Vetkl)

Från och med sju (7) års ålder.


 


Avelsklass

För

a/ Hanhund som deltar med en grupp om fyra avkommor undan minst två tikar.

b/ Tik som deltar med en grupp om fyra avkommor.


 


Uppfödarklass

För en grupp om fyra hundar av samma ras eller rasvariant som har ett och samma kennelnamn eller är uppfödda av en och samma person.


NUMMERLAPP OCH BEDÖMNINGPå SKK´s nummerlappar finns information om vilken ring din hund ska bedömas i, hur många hundar som ska bedömas i ringen och vilken plats i turordningen din hund har. Är det många hundar, och kanske många raser som ska bedömas i samma ring, kan det ta flera timmar innan de sista får komma in.


 


En domare bedömer vanligen 20-25 hundar i timmen (men det kan gå både fortare och långsammare). Ofta går det att räkna ut på ett ungefär när det är dags för den egna hunden att visa upp sig.


 


Börjar utställningen klockan 9:00 och din hund ska bedömas som nr 40 i ringen blir det förmodligen aktuellt att gå in någon gång mellan klockan 10:00 och 11:00.


 


Nummerlappen ska helst fästas till vänster på klädseln där den syns bra för domare och ringsekreterare. En säkerhetsnål fungerar utmärkt men det finns också särskilda hållare och nummerlappsklämmor att köpa.


RINGEN


 


Ringnumret står på ditt PM.


 


Utställarna med sina hundar placerar sig där man får plats, i närheten av eller runt ringen. Först till kvarn gäller. Ofta finns någon markering för ytor som inte får blockeras. Sätt dig inte för nära så det blir svårt för andra att gå förbi eller att komma in och ut ur ringen.


 


Det är skönt att ha något att sitta på, särskilt om man blir kvar ända till finalerna på eftermiddagen. Campingstol, stolryggsäck eller liknade är vanligt. En bur till hunden och/eller någon form av sol/regnskydd rekommenderas varmt, det ökar trivseln och förutsättningarna att lyckas. Vill du inte investera i en bur kan du ta med en filt eller något annat som hunden kan ligga på.


 


Uppfödarna och utställningsproffsen har ofta, under utomhussäsongen, särskilda utställningstält där dom får plats med både sig själva, trimbord och ett antal hundburar.


 


Även domaren och ringsekreterarna har ett eget tält (eller bara ett bord vid inomhusarrangemang) i ringens ena hörn.


 


Längs någon av ringens sidor finns vanligen skyltar för de olika placeringarna (1-5) eller symboler/figurer i de olika prisfärgerna (röd, blå, gul, grön och orange). De fyller samma funktion som en prispall när det är dags att rangordna hundarna.


 


I finalringen, där det tävlas om BIG och BIS-placeringar, brukar "prispallen" vara placerad mitt inne i ringen.


 


RINGSEKTRETERAREDomaren har till sin hjälp två ringsekreterare. Den ene protokollför resultaten och skriver ner kritiken som dikteras av domaren. Den andre ropar upp numren på hundar som ska in i ringen, delar ut utmärkelser mm. Är det en domare som inte pratar svenska hjälper ringsekreterarna även till med tolkning om det behövs.

NÄR GÅR MAN IN I RINGEN?När numret på din hund ropas upp är det dags att gå in i ringen, eller göra sig beredd om ringsekreteraren ber om det. Går det bra ska ni in flera gånger.


 


Här beskrivs de tillfällen när man kan bli inropad. Observera att det bara är i den första, kvalitetsbedömningen, som alla kan vara helt säkra på att få delta.


 


1.        Kvalitetsbedömningen

Alla som får förstapris (rött band) ska snart in en gång till (övriga är                  utslagna) för...


2.        Konkurrensen inom klassen

Alla som får certifikatkvalitet CK (rosa band) ska snart in en gång till (övriga är utslagna) för...


3.        Konkurrensen inom könet

Den som blir bästa hanhund BH-1 (rött band) ska in en gång till (övriga hanhundar är utslagna), men först efter att alla tikar blivit bedömda. Den som blir bästa tik BT-1 (rött band) ska direkt in en gång till (övriga tikar är utslagna) för...


4.        Bäst I Rasen (BIR) & Bäst i Motsatt kön (BIM)

Den som blir BIR (röd/gul rosett) ska, oftast efter en paus, in en gång till (den som blir BIM är utslagen) för...


5.        Bäst I Gruppen (BIG)

men bara om det är en SKK utställning! På Bassetklubbens utställningar utgår detta led. BIG-tävlingarna börjar vanligen någon gång under eftermiddagen och då tävlar man mot andra raser. Den som vinner gruppen BIG-1 ( röd rosett) ska in en gång till (övriga är utslagna) för...


6.        Best In Show (BIS)

där man tävlar mot övriga gruppvinnare. Om grupptävlingarna delats upp på två dagar hålls BIS-finalen den sista dagen. Blir du exempelvis gruppvinnare en lördag får du i så fall lov att komma tillbaka på söndagen.


UTSTÄLLNINGSKONDITIONDomaren bedömer inte bara hundens fysik och utseende utan också hur den uppträder i ringen. En pigg och alert hund är alltid positivt, är den däremot trött, loj och hängig kan det dra ner betyget.


Tänk också på att ju bättre det går, desto fler gånger ska hunden in i ringen. Vanligen krävs 5-6 gånger för att nå en BIS-final och ytterligare ett antal gånger om man deltar i uppfödar- och avelsklass. Det är tröttande, inte minst psykiskt, och kräver "utställningskondition" av både hund och handler (den som visar upp hunden).


För en ung, oerfaren hund kan det räcka med ett par turer i ringen för att huvudet ska börja hänga och svansen sloka. Miljön är ofta rätt krävande med hög ljudnivå, trängsel, varma lokaler eller intensiv sol. Disponera därför dina egna och hundens krafter så klokt som möjligt under dagen, och utnyttja de chanser som bjuds till vila, mat och dryck.

VARFÖR STÄLLER MAN UT SIN HUND?


Betydelsen för avel och uppfödarna är lätt att förstå men det finns många skäl för den vanliga hundägaren. Gemenskap, tävlingsmomenten och spänningen räcker för många. Andra kämpar hårt för att få de finaste titlarna.


Utställning är ett utmärkt tillfälle att träffa uppfödare och andra experter på rasen. Dom delar gärna med sig av sina kunskaper och kan mycket det mesta som har med din hundras att göra. Pälsvård, träning och utrustning bland annat. Du blir helt enkelt mer "utbildad" bara genom umgänget runt utställnings ringen. En annan bra anledning är att hunden får vänja sig med att vara tillsammans med andra hundar och att röra sig i stora folksamlingar. Det har du säkert glädje av i många andra sammanhang. Skälen till att ställa ut kan variera ganska mycket. Men intresset för hundar är garanterat gemensamt ! :-)

OLIKA TYPER AV HUNDUTSTÄLLNINGAR


Det finns två huvudtyper, officiella och inofficiella. Resultat från en officiell utställning registreras alltid hos Svenska Kennel klubben (SKK) och finns därför tillgängliga för allmänheten. Resultat från inofficiella utställningar registreras inte.


 


Inofficiella utställningar är vanligen lite mindre tillställningar

där man tränar och skaffar sig erfarenhet under enklare former. På officiella utställningar deltar ofta flera tusen hundar på dessa utställningar registreras resultaten.


 


De åtråvärda certifikaten, som kan leda till championat, kan bara erövras på officiella utställningar.


 


SKK´s utställningar är endera " nationella" eller "internationella". Det som framförallt skiljer dom åt är att man har möjlighet att erövra internationella certifikat (CACIB) på utställningar med internationell status.


ANMÄL I RÄTT KLASS


Din hund får endast anmälas i en klass även om den uppfyller kraven i flera.


 


Det är viktigt att du tänker på hundens ålder vid tiden för utställningen.


 


Exempel: Hund som ska anmälas i till exempel juniorklass måste ha fyllt 9 månader senast dagen före utställningens början. Det innebär att hunden, vid en utställning exempelvis den 10-11 juni, måste ha fyllt 9 månader senast den 9 juni, oavsett om den ska ställas ut den 10 eller 11.FÖRHINDER


Om du är anmäld men får förhinder och inte kan delta i ringen så stryks helt enkelt din hund. Under vissa omständigheter, exempelvis om hunden insjuknat och du har veterinärintyg, är det möjligt att få tillbaka anmälningsavgiften.


LÖPTIKAR


I Sverige får man ställa ut tikar som löper. Många avstår ändå eftersom hunden kan vara trött, hängig eller ur humör och kanske inte visar upp sig från sin bästa sida. Om domaren kommer från ett land där man inte ställer ut löptikar finns det också en viss risk att det påverkar dina chanser negativt.

UTSTÄLLNINGS PM


Normalt får du ett brev 7-10 dagar före utställningen som innehåller din nummerlapp och arrangörens utställnings-PM. Det är ofta spännande läsning och först då vet du hur många hundar som är anmälda i din ras. Är det många ökar konkurrensen och tvärtom.


 


I PM/et finns praktiska upplysningar om tider för olika inslag under utställningsdagen, möjligheter att köpa mat och fika mm. Där finns också en vägbeskrivning till utställningsområdet.


 


Det är heller inte ovanligt att arrangören tvingas göra domarändringar. Ofta finns information om det i PM/et. Ändringar kan naturligtvis ske ännu senare och då blir det en överraskning när du väl är på plats.


 


VETRINÄRBESIKTNING


 


På utställningar med mer än 400 hundar finns veterinär på plats.

I PM/et står mellan vilka tider veterinärbesiktningen sker. Oftast innebär det bara att du får visa hundens vaccinationsintyg när ni kommer till entrén, men ibland händer det att veterinären vill göra en grundligare kontroll. På mindre utställningar sköter arrangören kontrollen med egen personal.


 


OBS! Om du inte har ett giltigt vaccinationsintyg med dig (mot valpsjuka) blir hunden inte insläppt! Rådgör med din veterinär om när hunden ska vaccineras och glöm inte att den måste förnyas efter ett tag.


Sjuka eller skadade hundar får inte delta i utställningen.

Om din hund blir sjuk eller skadar sig på en utställning där veterinär finns på plats får din hund kostnadsfri behandling om det kan ske på plats


UTSÄLLNINGSKATALOG


 


Vill du veta vilka hundar som deltar, vilka klasser dom är anmälda i osv. behöver du en utställningskatalog. Kataloger säljs på plats, vanligen vid entrén. Där finns bland annat uppgifter om hundens härstamning, uppfödare, ägare, eventuella titlar osv.


 


Att läsa katalogen är spännande. Där ser du vilka ni kan få konkurrera med om placeringar och utmärkelser. Kanske hittar du också någon i "tjocka släkten" att utbyta erfarenheter med, eller andra hundar som du vill studera närmare.


 


UTSTÄLLNINGSOMRÅDET


 


Sommartid hålls utställningarna utomhus, ofta i parker eller på idrottsplatser med stora grönytor. Resten av året används inomhusarenor som idrottshallar, mässhallar och liknande.


 


Utställningsområdet delas upp i numrerade rutor som, lite ologiskt, kallas för ringar. På SKK´s utställningar är det vanligt med 15-20 ringar, då kan det ta en stund att hitta till rätt plats.

DOMAREVäl inne i ringen måste du som är nybörjare vara särskilt observant. Ofta pekar domaren bara med handen, eller ett finger, hur du ska visa hunden. Det kan till exempel vara att den ska lyftas upp på trimbordet, visas runt i cirkel, triangelform eller kanske bara gå fram och tillbaka.


 


Om du går eller springer avgör du själv, men är flera inne samtidigt måste man anpassa sig till framförvarande hund och försöka hålla ett lagom avstånd.


 


Markerar domaren att du ska stanna, eller pekar på en viss plats, ska du ställa upp hunden på den platsen. Har du möjlighet så studera gärna domaren i förväg, då ser du hur just hon/han arbetar.


 


Domaren kan ställa frågor till dig om t.ex. hundens ålder (ganska vanligt, så friska upp minnet), men observera att du själv inte får eller ska inleda samtal med domaren.


 


Det är heller inte tillåtet att ifrågasätta domarens beslut (men det går att lämna skriftlig protest till arrangörens utställningsbestyrelse enligt särskilda regler).


 


Domaren behöver heller inte förklara varför priser delas ut – eller inte delas ut. Ofta görs det ändå om domaren tycker att något ska förtydligas för utställaren eller publiken.


 


Har man varit med ett tag i utställningssvängen lär man sig vilka domare som är förtjusta i den egna hunden/hundtypen (och tvärtom... ). Då är det naturligt att i första hand försöka anmäla hunden till de utställningar där dom domarna dömer (och att undvika dom andra).

HUR GÖR MAN I RINGEN?


Alla hundar i klassen kommer in och ställer upp sig i nummerordning. En del domare vill först hälsa på varje hund, men många gånger får man börja med att springa ett varv runt ringen på ett led.Sedan är det dags för den individuella bedömningen. De två första startnumren stannar kvar i ringen, övriga ställer sig vanligen strax utanför för att fylla på efterhand. Den första lyfter upp sin hund på trimbordet och domaren känner igenom hundens kropp, tittar på bettet, kontrollerar hanhundarnas testiklar osv.


 

Därefter ska hunden visas i rörelse. Var uppmärksam på domarens signaler. Ritar domaren en ring i luften så ska du springa/gå ett varv runt ringen. Pekar han fram och tillbaka vill han se hunden i rörelse bakifrån och framifrån. En tredje variant är att visa upp hunden i triangelform. Domaren står då placerad i triangelns ena spets (startpunkten för dig) och får på så sätt se hunden först i rörelse bakifrån, sedan från sidan och till sist framifrån.


 

Oavsett om man är ensam eller tillsammans med andra i ringen, eller om man visar i trekant eller i ringform, ska hunden alltid föras i vänstervarv (motsols). Förklaringen är att du inte själv ska skymma hunden för domaren eftersom hunden alltid ska gå på din vänstra sida.


 

Kvalitetsbedömningen avslutas med att ringsekreteraren delar ut hundens pris. Går det riktigt bra får du ett rött band och får tävla vidare, men först efter att dom andra i klassen också är individuellt kvalitetsbedömda.Därefter är det dags för konkurrensbedömning. Alla hundar som fått förstapris (i klassen) kommer in och ställer upp sig i nummerordning. Eventuellt går domaren fram och tittar lite närmare på hundarna eller också får man börja springa runt direkt. Det kan bli flera varv och flera stopp där domaren ber de tävlande att byta plats i ledet, särskilt om det är många hundar inne samtidigt.


 

Ganska vanligt är att en, flera eller alla får göra individuella turer fram och tillbaka. Det händer att domaren vill att två hundar samtidigt gör en parallell tur fram och tillbaka om han har svårt att skilja dom åt.När domaren bestämt sig ber han alla stanna och ställa sig i den ordning han pekar. I:an först, 2:an därefter osv. Ringsekreteraren delar sedan ut prisbanden och de CK eller HP som domaren bestämt sig för.Har du tur får din hund, och kanske ytterligare några, ett CK. De som får CK tävlar vidare i Bästa Hane eller Bästa Tikklass. På utställningar med internationell status delas även ett internationellt certifikat ut, CACIB, till bästa hane och bästa tik.I dessa två klasser, och därefter följande konkurrensklasser (BIR o BIM, ev. BIG samt BIS), går bedömningen till på i stort sett samma sätt. Vanligen med lite mer "pompa och ståt" för varje nivå.

 


Tänk på att när du är inne i ringen bör hunden, helst hela tiden, stå så snyggt som möjligt. Dvs. även när domaren koncentrerar sig på en annan hund, men kanske gör jämförelser i ögonvrån med de övriga.